Om Kullzénska

Om Kullzénska

Vår historia

Kullzénska gården är en gammal handelsgård som brann ner 1769 och de byggnader man kan se på gården i dag är sannolikt från 1771.


Huset ägdes av syskonen Henning och Signe Kullzén som nästen hela sitt liv bodde och arbetade i vad som i dag är ett av Kalmars mest kända hus. Deras bostad på övervåningen är det som idag är Kullzénska caféet.

 På nedervåningen hade Signe pappershandel vägg i vägg med Hennings antikvariat.

Det Kullzénska huset var vida känt för sitt utbud av böcker, tidningar, klippdockor, bokmärken och Hennings frimärkssamling. Många kalmarbor minns Signes lite barska sätt. Hon kunde ilskna till om man som barn bläddrade för länge i de tjocka, hembundna katalogerna där tusentals bokmärken hade klistrats upp på styvt, brunt papper. 


Kullzenska logga

Loggan som vi använder på hemsidan är en skalenlig illustration av Kullzénska husets orignalritning.

Här har vi henne – Signe Kullzén. När det händer oförklarliga saker på caféet så säger vi ofta ”Det var Signe”. 


Henning Kullzén kände sig ofta instängd i Kalmar och begav sig årligen till olika europeiska länder, bland annat för att köpa in böcker och frimärken till sitt antikvariat. Hans pass är fullt av olika länders in- och utresestämplar. Han köpte ofta med sig vykort till systern som minne.


I Signes gamla pappershandel är det i dag antikaffär. I Hennings butik finns, liksom då, ett antikvariat.

 I början av 1960-talet förvärvade Domus ett flertal fastigheter i kvarteret Åldermannen som man lät riva till förmån för den då största exploateringen på Kvarnholmen. Avsikten var att även förvärva Kullzénska gården i hörnet Kaggensgatan–Norra Långgatan men trots flera erbjudanden vägrade syskonen Kullzén att sälja fastigheten. För detta är vi dem evigt tacksamma.